Prenos lastništva

27. 10. 2022

Družinsko podjetništvo v Sloveniji je zelo mlado, saj imamo šele drugo ali največ tretjo generacijo družinskih podjetnikov. Nimamo izkušenj in veliko nas prihaja iz obrtniškega sistema. Če pogledamo tradicionalno je bil podjetnik mož, žena pa je skrbela za domače okolje, kar se je v današnji dobi precej spremenilo.

Ženske so zasedle mesta ob moških ali šle celo stopničko višje. Nekje vmes pa so se znašli še otroci, ki so se začeli soočati z izzivi družinskega podjetja. Ker v Sloveniji nimamo izkušenj pri prehodu v drugo generacijo se velikokrat zgodi, da prenos na drugo generacijo ne uspe.

Obrtniški in kmečki sistem narekuje: »Najprej luč, potem pa ključ.«

Večina staršev trmasto vztraja pri svojem, kar rezultira v uničenih medsebojnih odnosih in v propadu družinskega podjetja. Kolaps se dogaja nekaj let in pusti za sabo nepopravljive posledice, ki jih neposredno čutijo tudi zaposleni. Velikokrat se zgodi, da starši zaradi ega in pred strahom, da bi kaj izgubili, niti ne opazijo, da so izrinili iz podjetja otroka, ki je sposoben in idealen naslednik. Na žalost veliko podjetij ne načrtuje prenosa lastništva in s tem ogrozi svoj obstoj. (prenos lastništva se označi, da lahko mi pomagamo)

Ker so družinski posli čustveno obarvani je bolečina, ki pri tem nastane je velikokrat nepopisljiva in potrebuje profesionalno pozornost, velikokrat tudi v obliki coachinga ali mediacije.

Avtor: Nika Golob